Меню
 
Головна arrow Новини
Чи варто ризикувати, збираючи та вживаючи гриби?

Грибний сезон на Чернігівщині тільки-но розпочався, а вже, на жаль, з’явилися перші жертви «тихого полювання».

Щорічно не один десяток жителів області потерпає через вживання дикорослих грибів. Добре, коли все закінчується лише тимчасовими розладами в роботі шлунково-кишкового тракту. Втім, зустрічаються і летальні випадки, коли зусилля медиків не можуть протистояти дії грибній отруті.

Так вже цього року троє людей (жителі Бобровицького та Ніжинського районів) померли внаслідок вживання блідої поганки, яку вони прийняли за сироїжку. «Постраждалі потрапили до нашого відділення у дуже важкому стані, – наголошує завідувач анестезіологічного відділення з ліжками для інтенсивної терапії КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» Анатолій Бабенко. – Незважаючи на те, що ми застосували всі доступні методи реанімації, летальність була незворотною, адже через потужну інтоксикацію у пацієнтів розвилася гостра печінкова недостатність, а відтак почали страждали всі органи і системи. Не допомогли і процедури з очищення крові шляхом гемодіалізу. Прикро, але ж цього могло б і не статися, коли б люди утрималися від вживання грибів».

Втім, на такі випадки люди не звикли звертати увагу бо вважають, що вони від цього будуть убезпеченні. Хоча, як свідчить практика, навіть грибники з багаторічним стажем не можуть бути на сто відсотків впевнені в тому «улові», який вони зібрали протягом свого походу у ліс, адже з кожним роком все більше отруйних грибів маскуються під їстівні. Тому аби не завдати значної шкоди своєму здоров’ю чи не вкоротити собі віку через гриби варто дотримуватися рекомендацій, як розроблені медиками разом із спеціалістами токсикологами та санітарними лікарями. А ці рекомендації дуже прості:

- Краще за все відмовитися від збирання будь-яких дикорослих грибів, як це роблять жителі цивілізованого світу.

- Якщо ви не уявляєте свого раціону без грибів, то в жодному разі не кладіть до кошика сумнівні гриби – старі, дуже молоді, що не мають морфологічних ознак їстівних.

- Не збирайте грибів у вологу та суху погоду, адже саме тоді гриби накопичують найбільшу кількість отруйних та радіоактивних речовин.

- Уникайте збору грибів у місцях поблизу стихійних сміттєзвалищ, боліт, автошляхів та місць масового випасу худоби.

- Уважно оглядайте кожен з грибів на предмет виявлення гнилі, подряпин, дуже вологої верхівки та ніжки.

- Не купуйте грибів на стихійних ринках, адже там вони не проходять лабораторних досліджень.

- Якщо ви зібрали гриби у лісі, не нехтуйте їх віднести до спеціальної лабораторії ветсанекспертизи, що працюють на будь-яких сертифікованих ринках. Там ви зможете не тільки з’ясувати в них вміст радіонуклідів (до речі, не варто збирати будь-які гриби у північних районах Чернігівщини, де у ґрунті спостерігається підвищений рівень радіації), а і визначити, що саме ви зібрали – не виключено, що доведеться викинути весь ваш «улов».

- Готувати, варити гриби необхідно у перші 12 годин після збору, а готуючи, якомога частіше міняти воду.

І головне – якщо після вживання грибів ви відчули біль у животі, нудоту, блювоту, погіршення самопочуття, або запаморочення – одразу викликайте «швидку» – часто-густо рахунок може йти на хвилини!

До речі, медики стверджують – гриби не мають жодної енергетичної цінності і не несуть користі для нашого організму. Гриби – санітари лісу, адже вони ростуть там лише для годування комах, деяких тварин та очищують грунт від шкідливих речовин. Замислиться над цим, перш ніж у вас з’явиться бажання «поласувати» цими сумнівними рослинами.

Прес-служба Управління охорони здоров’я облдержадміністрації
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів