Меню
 
Головна arrow Новини
Реформа шкільного харчування на Чернігівщині: від теорії до практики

Ознайомитися з практичними аспектами впровадження реформи шкільного харчування, яка стартувала у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської, мали змогу учасники Чернігівського регіонального форуму. А це – представники ОВА та обласної ради, територіальних підрозділів ЦОВВ, районних (міської) військових адміністрацій, керівники громад, місцевих органів управління освітою, ректори/директори закладів освіти, установ та організацій.

Захід відбувся у змішаному форматі на базі Національного університету «Чернігівська політехніка» за ініціативи ОВА та підтримки проєктного Офісу реформи системи харчування.

«Сподіваюся, кожен із вас уже відчуває її (ред.: реформа шкільного харчування) як свій власний проєкт, свою особисту справу. Тільки так і має бути, бо вона про піклування, про здорове майбутнє наших дітей. Зараз, під час війни, нагодувати дітей корисно й якісно не менш важливо, ніж зігріти чи облаштувати укриття. Це все – частина їхньої безпеки та впевненості в тому, що дорослі їх захищають», – звернулася до зібрання у відеозверненні дружина Президента Олена Зеленська.

Перша леді зазначила, що на шляху змін вже зроблено немало: розроблено та затверджено Стратегію реформи до 2027 року, оновлено законодавчу базу, збудовано першу в Україні фабрику-кухню (окреме підприємство, з якого страви в охолодженому стані доставляють до закладів освіти, оздоровлення й відпочинку; там їх потрібно тільки розігріти), триває модернізація кухонь та їдалень у школах і садочках. Не менш важливо – підвищення кваліфікації кухарів, запуск в роботу кулінарних хабів, розробка навчальних програми та інше. Втім, зараз розпочинається найважливіший етап – впровадження реформи на місцях.

«Саме від вас – від громад, місцевого керівництва та керівництва шкіл – залежатиме, чи стануть такі важливі зміни реальністю, чи зможемо ми разом забезпечити нашим дітям однаковий доступ до поживної та якісної їжі і в маленькому селі, і в великому місті. Тому так важливо, щоб найближчим часом були розроблені та затверджені регіональні ваші власні програми реформи шкільного харчування. В них саме ви визначаєте пріоритети роботи, – наголосила Олена Зеленська. – Ще раз нагадую: ми готуємо не просто шкільні обіди, а сьогоднішню стійкість і здорове майбутнє. І не тільки для теперішніх школярів, а для всієї України, всього суспільства».

На важливості втілення ініціативи наголосив і заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, долучившись онлайн. Він зазначив, що реформа у пріоритеті діяльності профільного міністерства, адже це – частина створення безпечних умов для дітей у процесі навчання. Такі цілі Стратегії, як фінансова спроможність громад, розвиток кадрового потенціалу та культура здорового харчування – на рівні з оновленням харчоблоків, на що цьогоріч передбачена субвенція у розмірі 1,5 мільярда гривень (на умовах співфінансування). Механізм розподілу коштів ще не затверджений.

«Чернігівщина після деокупації направила максимум зусиль для того, щоб наші діти продовжили навчання саме офлайн. Розпочали, звісно, з відбудови пошкоджених закладів. Реформа шкільного харчування – наступний етап, який ми плануємо реалізовувати. Зараз відповідна обласна програма проходить громадські обговорення, тому всі зацікавлені сторони можуть висловити своє бачення і запропонувати відповідні зміни. Реформа шкільного харчування – це, перш за все, про здоров’я наших дітей і наш внесок у їхнє майбутнє. Дякую всім, хто підтримує цю ініціативу і допомагає втілити її у життя», – сказав перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем і нагадав громадам про якість підготовки проєктно-кошторисної документації, яка буде потрібна для модернізації харчоблоків. Фахівці Управління капітального будівництва ОДА завжди готові допомогти у цьому процесі.

З проєктом Обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року можна ознайомитися за посиланням https://cg.gov.ua/index.php?id=39843&tp=1.

Варто зазначити, що не всі громади фінансово спроможні самостійно реформувати систему шкільного харчування. Тут, за словами координаторки впровадження Стратегії реформ шкільного харчування по напряму взаємодії між центральними, обласними органами влади і місцевим самоврядуванням Проєктного офісу реформи Лесі Марталішвілі, важливу роль має вступ України до міжнародної глобальної Коаліції шкільного харчування, учасницями якої вже є 90 країн. Це дозволяє Україні користуватися міжнародною фінансовою і технічною підтримкою у процесі реформи.

«Фактично ми можемо долучатися до міжнародного експертного середовища в межах реформи системи харчування. Але міжнародне експертне середовище зараз дивиться в наш бік, тому що тільки Україна має позитивний досвід організації харчування дітей під час воєнного стану. Тільки наша країна може розповідати, як харчувати дітей, коли обмежена кількість постачальників, коли звучать тривоги, коли проблематика з продуктами», – каже експертка.

Під час Форуму спікери оговорили всі цілі Стратегії та особливості їх реалізації.

Принагідно Чернігівський центр професійно-технічної освіти продемонстрував кулінарні вироби, приготовані за новими правилами та рецептами.

Оновлені харчоблоки закладів дошкільної та загальної середньої освіти обласного центру можна було оглянути під час віртуальної екскурсії.









Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc